Opgeruimd staat netjes

29 januari 2019 door Chris van Velthoven
Als de nodige winterwerkzaamheden zoals snoeien gebeurd zijn, kun je gerust even pauze nemen met tuinklussen. Wat wel belangrijk is, is dat je het tuingereedschap netjes opbergt als je het een tijdje niet gebruikt. Vuil en vocht tasten je gereedschap aan waardoor de kwaliteit en levensduur achteruit gaan.

Wat kun je doen?
Zorg om te beginnen dat je tuingereedschap schoon is. Reinigen gaat het beste met een harde borstel, eventueel met wat water. De stelen kun je eventueel schoonmaken met een vochtige doek, of als ze heel vies zijn met een sopje van groene zeep. Roestplekjes kun je makkelijk verwijderen met een messing staalborstel, staalwol of fijn tot middelgrof schuurpapier. Als je gereedschappen zoals spades weer wat scherper wil maken, kun je dat het beste doen met een vijl, bijvoorbeeld een landbouwvijl. Maak het gereedschap niet te scherp, dan slijt het alleen maar sneller. Behandel tot slot metalen delen van je tuingereedschap met (zuurvrije) olie of vet, wrijf dit er met een doek op.

Snoeigereedschappen vragen net iets meer aandacht. Plantsappen zorgen voor een stugge aanslag die er voor zorgt dat je gereedschap niet meer fijn werkt. Bovendien zorgt vuil snoeigereedschap voor het overbrengen van ziekten en bacteriën waardoor snoeiwonden niet goed herstellen en planten aangetast worden.
Bij sommige snoeigereedschappen is het makkelijker om deze voor het schoonmaken te demonteren zodat je overal goed bij kunt. Maak het gereedschap goed schoon met een harde borstel en een doek, eventueel met sopje van groene zeep of wasbenzine. Spoel en droog het gereedschap goed af! Verwijder hardnekkig vuil en roestplekjes voorzichtig met staalwol of fijn schuurpapier, maar kijk uit voor de snijvlakken van het gereedschap. Nu je toch bezig bent: Vervang gelijk even beschadigde onderdelen zoals bijvoorbeeld messen, veren of stootdoppen. Mocht je snoeigereedschap willen slijpen, doe dit dan met een zeer fijne wetsteen of een diamantslijpsteen. Zorg er voor dat je het snijvlak onder de juiste hoek slijpt!
Als alles netjes schoon en droog is spuit je de bewegende en metalen delen in met Bio Heggenschaarspray. Deze spray is volledig biologisch afbreekbaar, smeert het gereedschap, lost hars op, beschermt tegen roestvorming en inwerking van zure plantsappen. Bio heggenschaarspray kun je gebruiken voor al je snoeigereedschappen en is ideaal voor het onderhoud hiervan, maar ook voor tijdens en na het snoeien.

Tip
Tuingereedschap kun je beste hangend opbergen op een droge plaats. Ophangen gaat eenvoudig met bijvoorbeeld een ophangsysteem van Toolflex. Hang steelgereedschappen het liefst niet dicht bij een verwarming, het hout droogt dan uit waardoor gereedschap los kan komen te zitten. Klein gereedschap kun je beste bewaren in een kast of koffer zodat het vrij blijft van vuil en vocht. Gebruik zeker voor snoeigereedschappen een opberghoes als deze er is, de bladen kun zo niet beschadigen en blijven dankzij de heggenschaarspray goed gesmeerd.