Soms zie je door de bomen het bos niet meer…

16 september 2019 door Chris van Velthoven
Het Japanse merk Silky heeft ontzettend veel verschillende zagen voor hoveniers, boomverzorgers, fruittelers, houtbewerkers, enz. Het uitgebreide assortiment lijkt misschien wat overdreven, toch is er goed over nagedacht en is er voor iedere klus of sector een passende zaag ontwikkeld.
 
De zagen van Silky zijn uitgerust met allerlei soorten vertandingen, afgestemd op het soort hout of manier van bewerken. Het aantal tanden wordt weergegeven in het aantal tanden per 30 mm. Zagen met grove vertanding (4 t/m 8 tands) zagen sneller en zijn geschikt voor snel groeiend vers hout wat veel vocht bevat. Een medium vertanding (10 tands) is geschikt voor zowel dood als vers hout. Zagen met een fijne vertanding (13 t/m 32 tands) zijn geschikt voor droog hout of hout met weinig vocht in de houtcellen. Voor de meeste hoveniersklussen is een vertanding tussen de 7,5 en 10 tanden per 30 mm het handigst. Liever een zaag die meer meters maakt of heb je veel sloopwerk? Kies dan voor een grove vertanding van tussen de 5,5 en 6,5. Een fijne of zeer fijne vertanding wordt gebruikt voor harde houtsoorten, bamboe of constructiewerk.
 
Het belangrijkste verschil van Silky zagen t.o.v. andere merken is de vormgeving van de vertanding. De tanden zijn namelijk niet gezet maar in het blad geslepen. Verder heeft iedere tand vier snijvlakken wat zorgt voor een extreem glad oppervlak van de snoeiwond (of zaagsnede bij houtbewerking). Voor het goed afvoeren van het zaagsel is om de zoveel tanden één tand naar buiten geslepen. Zaagbladen met deze manier van slijpen hebben een zogenaamde Mirai-Me vertanding die alleen door Silky gemaakt wordt.
 
Wat belangrijk is bij het gebruik van een Silky zaag, is dat deze ontworpen is om te zagen met de trekkende beweging. Er wordt dus geen kracht uitgeoefend bij de duwende beweging. Zo komt er geen spanning op het zaagblad en volgt deze perfect de zaagsnede.
 
Om de keuze voor het type zaag misschien iets makkelijker te maken, lichten we er vier handzagen voor je uit die geschikt zijn voor de meest voorkomende snoeiklussen in de tuin:
  • Silky Gomtaro 8 – Allround zaag met een recht blad, grove vertanding en een extra zuivere zaagsnede. Geschikt voor begeleidingssnoei, snoeiwerk laag aan de grond en/of boven in de kroon. Ook verkrijgbaar met fijne vertanding voor harder hout, als wortelzaag met extra harde tanden of dubbel getand voor boomverzorgers (type Nidangiri);
  • Silky Tsurugi Curve 7,5 – Lichtgewicht zaag met een smal gebogen blad. Handig voor precisie snoei binnenin struiken en dichtbegroeide kronen zonder omringende takken te beschadigen. De speciale rubberen Genki greep heeft geen bouten of schroeven waardoor er nog minder trillingen ontstaan;
  • Silky Pocketboy 10 – Compacte vouwzaag met een recht blad en een medium vertanding. Geschikt voor allround zaagwerk en vanwege het formaat makkelijk op te bergen in gereedschapskoffer en werkkleding. Uitgeklapt is het blad in twee posities te gebruiken: Helemaal recht of iets achterover gebogen;
  • Silky Sugoi – Krachtige zaag met een lang gebogen zaagblad, voorzien van een sikkelmes aan het uiteinde en een D-ring voor bevestiging aan een gordel. Geschikt voor het zagen van dikke takken en sloopwerk. De vlijmscherpe grote tanden gaan snel en zonder schokken door het hout. Wordt standaard met leg straps geleverd.
Eventueel kun je met meerdere zagen tegelijk werken, zodat je afhankelijk van de houtsoort of klus kunt wisselen met zaaglengte, vertanding of bladvorm.