Bladluisbestrijding in openbaar groen

30 maart 2021 door Evelien Contant

Bladluizen zijn in het openbaar groen een probleem en grote bron van ergernis. Ze veroorzaken schade aan bomen en planten en er zijn andere vormen van schade of overlast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plakkerige honingdauw op geparkeerde auto’s, straat- en horecameubilair en bestrating. De roetdauwschimmel, die zich op de honingdauw vastzet, zorgt ook voor de nodige irritatie.

Oplossing tegen bladluizen in straatbomen
Op veel plekken in de openbare ruimte is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet gewenst of niet langer toegestaan. Ook spuiten met enkel koud water is zeker niet afdoende. Het inheemse tweestippelig lieveheersbeestje Adalia bipunctata is de oplossing tegen weke bladluizen (waaronder lindeluis, melige koolluis, groene perzikluis, zwarte bonenluis, boterbloemluis en vele anderen) in straatbomen.

Direct na het uitzetten beginnen de vraatzuchtige larven van het tweestippelig lieveheersbeestje met het verorberen van luizen. Een volwassen lieveheersbeestje kan tot 100 luizen per dag eten. Het volwassen lieveheersbeestje zet eitjes af, waarna de hele cyclus opnieuw begint. Adalia bipunctata heeft twee tot drie generaties per jaar.

VOSCA Adalia
Wij leveren al jaren, met veel succes, lieveheersbeestjes voor de bestrijding van bladluis in de openbare ruimte. De larven worden geleverd in biologisch afbreekbare papieren zakjes met een gegarandeerde inhoud van 100 of 250 stuks. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de ontwikkeling van de bladluispopulatie worden de larven preventief ingezet in mei en juni. Het heeft de voorkeur de toepassing één keer te herhalen, circa twee weken na de eerste toepassing.

Naast de bewezen effectiviteit heeft deze manier van bestrijden nog enkele grote voordelen:
• Je werkt met een 100% natuurlijk product, geproduceerd in Nederland;
• Je kunt bestrijden zonder overlast: in druk bezochte stadscentra zijn grote spuittoestellen en emissie van spuitvloeistof ongewenst;
• Je kunt praktisch en snel werken: een zakje is gemakkelijk op te hangen, de larven doen daarna al het werk.

Wil je meer informatie, een offerte opvragen of bestellen? Ga snel naar www.vosca-adalia.nl.