Familie Vos

Familie Vos

Opa Johan Vos startte in 1943 in een boerderij aan de Winterdijk met zichzelf verhuren voor taken als grasmaaien bij boeren in de regio. Al gauw ontdekte hij dat er kansen lagen in de handel van pootaardappelen, granen en landbouwzaden. Met de fiets of met paard en wagen deed hij regelmatig zijn ronde, terwijl zijn vrouw thuis voor de kinderen en koeien zorgde. Zijn warme en directe persoonlijkheid maakten Johan een graag geziene gast bij zijn klanten. Daarbij voorzag hij in een behoefte, zoals de levering van platglas, waar veel vraag naar was vanuit de Veiling de Langstraat. Omdat Johan anderen graag op weg wilde helpen, voorzag hij zijn producten van een advies op maat. Hij maakte overal notities van. Het meedenken met de klanten zat hem in het bloed en vormt nog steeds de basis van de huidige visie van Vos Capelle. Zijn handel groeide snel. Daardoor ontstond er ruimte voor de aanschaf van een oude vrachtwagen en om enkele medewerkers aan te nemen. En toen in de jaren 50 het pand aan de Hoofdstraat 37 te koop kwam liet Johan deze kans niet onbenut. 

Co en Wim, twee zoons van Johan, gingen aan de slag in het bedrijf en specialiseerden zich elk in een andere richting. In 1963 oriënteerden Co en Wim zich breder om het assortiment uit te breiden. Inmiddels werkten er 8 medewerkers en door de ijver van Co en Wim verbreedde de doelgroep met de segmenten sierteelt, boomkwekerij en openbaar groen. Co verdiepte zich verder in meststoffen en het openbaar groen en Wim interesseerde zich voor kassenbouw en -inrichting en zette de afdeling tuinbouwtechniek op. In 1971 traden ook de andere twee zoons, Kees en Joop, toe tot het bedrijf. Het hart van Kees lag vooral bij de mechanisatietechniek, in de vorm van het sleutelen aan tuinmachines en beregeningspompen. Daarom werd dat zijn afdeling. Joop deelde zijn vaders’ voorliefde voor vissen. Dit leidde hem naar de winkel, met als paradepaardje een professionele afdeling met visartikelen. Een volwaardige winkel en werkplaats met de verkoop en reparatie van land- en tuinbouwmachines werd een feit. 

Na de recessie eind jaren 60, begin jaren 70, volgde een ongekende economische opleving. De Nederlandse tuinbouwproducten waren van hoge uniforme kwaliteit en werden op grote schaal via de veilingen over de hele wereld afgezet. De toeleveringsbedrijven groeiden als kool. Ook Vos Capelle volgde deze ontwikkeling. De afdeling techniek groeide van één naar acht monteurs, de werkplaats bood werk aan twee monteurs en in 1981 werd de winkel uitgebreid en verbouwd. De vier zoons van Johan traden toe tot de directie en toen hij besloot terug te treden in 1982 nam Co als oudste zoon de rol van algemeen directeur op zich. Daarmee was het eerste managementteam binnen Vos Capelle gevormd. Al werd dat destijds niet zo genoemd. 

De buitendienst groeide half jaren 80 van twee naar vier adviseurs; Wim voor de techniek, Co bediende zelf de gemeentes (openbaar groen) en Tonnie Schuurman en Cees van de Griendt werden aangenomen voor respectievelijk de tuinbouw onder glas en in de vollegrond. Ook de biologische bestrijding deed zijn intrede en de inzet in de tuinbouw groeide binnen enkele jaren van 5% naar 90%. 

Helaas volgde na al deze voorspoed een plotselinge tegenslag: een grote brand op 8 januari 1987. De helft van het bedrijf werd verwoest. Gelukkig kon dankzij een gezonde financiële basis direct de fundering worden gelegd voor een nieuw gebouw met kantoor. In de jaren 90 bleef Vos groeien en specialiseren. Co nam vertegenwoordigers met specifieke kennis aan of leidde ze zelf op. Naast de tuinbouw, op dat moment de grootste omzetmaker, kwam er ook steeds meer groei in andere segmenten, zoals boomkwekerij, openbaar groen, sierteelt en arbo. Co vormde als algemeen directeur een waar boegbeeld van de organisatie. Hij regelde alles: de verkoopvergaderingen en notulen, personeelsvergaderingen, functioneringsgesprekken, goed- en slechtweer gesprekken, marketing, PR, vacatures, etc. Dat Co de naamsbekendheid van Vos Capelle heeft uitgebouwd en net als zijn vader zeer geliefd was bij zijn klanten, blijkt wel uit het feit dat tot op de dag van vandaag klanten, in hun beleving, producten bestellen bij de firma ‘Co Vos’. In 1994 haalde de inzet van het Californische lieveheersbeestje tegen luizen in bomen het wereldnieuws. Omroepen als NOS, BBC en de Wereldomroep kwamen naar Oudenbosch om de inzet te filmen. Journalisten achtervolgden Co dagenlang voor interviews. 

Eind jaren negentig vonden ook de zoons van Co; Jeroen en Ronnie hun weg binnen Vos Capelle. Jeroen richtte zich intern op de afdeling logistiek en Ronnie specialiseerde zich in tuinbouwtechniek bij zijn oom Wim. Ook de zoon van Kees; Kees jr. trad in zijn voetsporen en ging aan de slag in de werkplaats. Door de jaren heen groeide Vos Capelle verder uit. De afdeling techniek verhuisde in 2002 naar het huidige pand, dat toen nieuw werd gebouwd. De winkel en werkplaats kwamen letterlijk dichter tot elkaar en de afdeling arbo kreeg in 2004 het label Go-Safety (tegenwoordig Vos Safety). 

Co droeg in 2010 het stokje over aan zijn zoon Ronnie. Sinds 2011 staat hij samen met broer Jeroen en neef Kees jr. aan het roer van familiebedrijf Vos Capelle. Met hun eigen visie zetten zij de bedrijfsvoering van opa Vos en hun vaders voort. Eén van hun doelen: op een innovatieve en duurzame manier doorgroeien en blijven ontwikkelen om in 2043 een feestelijk 100-jarig jubileum te vieren!