Bezem door de middelenkast 2020

30 september 2020 door Rob Jansen
Bezem door de middelenkast
Alle agrariërs, glastuinders, loonwerkers en hobbyboeren in Centraal en West-Brabant kunnen meedoen met ‘Bezem door de middelenkast’. Met de ‘bezemactie’ kun je kosteloos en laagdrempelig je restanten van verouderde en/of niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen inleveren bij de milieustraat. Wij steunen de ‘bezemactie’ en werken hier graag aan mee. Klanten van ons die zich hiervoor aanmelden, zullen wij bezoeken. 
 
De ‘bezemactie’ in wordt mogelijk gemaakt vanuit het project Schoon Water voor Brabant. Initiatiefnemers zijn de provincie Brabant, de Brabantse waterschappen, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO en Cumela. Op deze wijze werken de organisaties samen aan een betere kwaliteit van oppervlaktewater én grondwater. CLM Onderzoek en Advies voert de ‘bezemactie’ uit, samen met alle adviseurs in gewasbeschermingsmiddelen in deze regio. 
 
Wie kunnen meedoen?
De ‘bezemactie’ is bedoeld voor alle agrarische bedrijven in Centraal- en West-Brabant. Onderstaand een overzicht van de deelnemende gemeenten. De actie is bedoeld voor zowel grote als kleine bedrijven, actief of gestopt, in alle sectoren. Als je bedrijf gevestigd is in een van deze gemeenten, kun je in principe meedoen! 
 
Deelnemende gemeenten  
Alphen-Caam, Altena, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Bernheze, Boxtel, Breda, Dongen, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Haaren, Halderberge, Heusden, Hilvarenbeek, Landerd, Loon op Zand, Meierijstad, Moerdijk, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Roosendaal, Rucphen, 's-Hertogenbosch, Sint Michielsgestel, Steenbergen, Tilburg, Uden, Vught, Waalwijk, Woensdrecht en Zundert.

Looptijd en aanmelden voor…
Van eind september tot begin december 2020 vindt ‘Bezem door de middelenkast’ plaats. Je kunt je uiterlijk tot 1 november 2020 aanmelden voor deze actie.
 
Meer informatie
Heb je vragen en/of opmerkingen? Kijk op www.bezemdoordemiddelenkast.nl of neem contact met ons op voor meer informatie. 
 
Achtergrondinformatie
Waarom de ‘bezemactie’?
Zorgvuldig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen hoort bij het huidige ondernemerschap. De agrarische sector investeert o.a. in verbeterde spuittechnieken en niet-chemische bestrijdingsmethoden. Ondernemers gaan doelbewuster om met gewasbeschermingsmiddelen, waardoor milieuwinst wordt geboekt. Ondanks alle inspanningen die de land- en tuinbouw levert, treffen we helaas nog steeds gewasbeschermingsmiddelen aan in het grond- en oppervlaktewater. Dit geeft onder meer problemen bij de drinkwaterproductie en het realiseren van de doelen vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. Door het uitvoeren van o.a. projecten - die gericht zijn op het verminderen van het gebruik en de emissies van gewasbeschermingsmiddelen door professionele en niet-professionele gebruikers - werken betrokken partijen samen aan schoon oppervlaktewater én grondwater.
 
Afstemming met inspecteurs
Om te voorkomen dat de ‘bezemactie’ en controles door handhavende instanties elkaar kruisen, is deze actie afgestemd met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), en de Omgevingsdienst en uiteraard de waterschappen. Bedrijven die meedoen aan de ‘bezemactie’ en af te voeren middelen in de kast hebben staan, worden niet beboet.