Wereldwijde zwerfafval opruimactie World Cleanup Day

14 september 2021 door Chris van Velthoven
Zaterdag 18 september wordt de internationale zwerfafval opruimactie georganiseerd, de World Cleanup Day. Mensen in ruim 180 landen gaan gezamenlijk zwerfafval verzamelen, om zo een schonere leefomgeving te krijgen. De opruimdag vindt zijn oorsprong in Estland, waar in 2008 duizenden mensen samen aan de slag gingen om zwerfafval te rapen en hun land schoner te maken. Daarna is het initiatief ontstaan om jaarlijks wereldwijd de actie tegen zwerfafval te organiseren met zoveel mogelijk mensen.

In Nederland wordt World Cleanup Day gecoördineerd door Plastic Soup Foundation. Lokaal worden meer dan 1.000 opruimacties georganiseerd door inwoners, sportclubs, bedrijven, scholen en verenigingen. Er kan deelgenomen worden aan reeds georganiseerde acties, maar men kan ook zelf een actie aanmaken.
Verder kunnen deelnemers ook gebruik maken van de Litterati-app. Met deze app kunnen foto’s van het zwerfafval gemaakt en getagd worden. Met de verzamelde data wordt inzichtelijk gemaakt wat de grootste zwerfafvalproblemen zijn en hoe deze bij de bron aangepakt kunnen worden.
 
Wil je meer weten over World Cleanup Day of zelf een opruimactie organiseren? Kijk dan op www.worldcleanupday.nl.
 
Alle materialen om jouw eigen opruimactie goed te laten verlopen vind je in onze webshop.
Ga naar de webshop